Printing Tips

JENIS KERTAS KAD KAHWIN

Adakah kad kahwin masih releven zaman sekarang?

Kad perkahwinan kekal relevan dan dihargai oleh ramai, walaupun dalam era digital ini. Walaupun bentuk komunikasi elektronik telah menjadi lebih popular, kad fizikal masih dihargai untuk sentuhan peribadi mereka dan keupayaan untuk berfungsi sebagai kenang-kenangan.

Mungkin tetamu ingin merasai cara yang berbeza bagi menyampaikan hasrat dan sentimen yang tulus buat pasangan pengantin, menjadikan mereka berasa istimewa dan diingati pada hari yang penuh bermakna buat anda. Selain itu, kad perkahwinan sering menjadi kenang-kenangan berharga yang boleh dilihat oleh pasangan pada tahun-tahun akan datang, mengingatkan mereka tentang kasih sayang dan sokongan yang mereka terima pada hari perkahwinan anda.

DIBAWAH ADALAH SEDIKIT PANDUAN MENGENAI JENIS KERTAS UNTUK BAHAN CETAKAN:

1) Kertas Simili Paper


Umumnya kertas jenis ini terdapat dalam beberapa ketebalan yang berada dipasaran, biasanya 80gsm, 100 gsm dan 140gsm. Kualiti kertas sama seperti kertas A4 biasa yang kita guna untuk fotostat dan cetak dokumen pejabat dan sebagainya.

Kertas ini tidak berkilat dan sesuai jika kita ingin menggunakan cop setelah cetakan atau menulis menggunakan ballpen atau pen dakwat basah seperti borang tempahan, maklumat ahli, brosyer dengan maklumat tempahan.

Jenis ketebalan 
Simili Paper: 80gsm, 100gsm, 140gsm

2) Art Paper 128gsm

Kertas jenis ini lebih tebal sedikit dari kertas simili, sesuai untuk kegunaan untuk flyers, brochure. Sedikit licin dari kertas simili tetapi masih boleh menulis dengan ballpen dan cop di atasnya.

Jenis ketebalan 
Artpaper: 100gsm, 120gsm, 150gsm

 

3) Art Card Paper 260gsm (SESUAI UNTUK KAD KAHWIN)

Artcard paper: 260gsm, 310gsm

Kertas jenis ini lebih tebal sedikit dari kertas artpaper 128gsm, sesuai untuk kegunaan kad jemputan atau poskad. Sedikit licin dari kertas simili tetapi masih boleh menulis nama jemputan dengan ballpen dan cop di atasnya.

3) Ivory (230 gsm)

Kertas Ivory White 230 gsm adalah sedikit nipis berbanding 260 gsm art card. Permukaan tidak bersalut dan kasar, tiada Gloss, permukaan kertas licin, ketajaman tinggi dan kontras warna, kebolehcetakan yang sangat baik. Permukaan bagus untuk menulis..

4) Fine Linen/Fine Vein/Modern Embossed (230 gsm)


Kertas-kertas jenis ini mempunyai berat 230 gsm. Kertas Fine Linen mempunyai kemasan bertekstur yang memberikan rupa yang canggih dan profesional. Kertas linen biasanya lebih tahan lama daripada kertas biasa, menjadikannya lebih tahan haus dan lusuh. Ciri ini memastikan bahawa dokumen yang dicetak pada kertas Fine Linen mengekalkan kualitinya untuk masa yang lebih lama, menjadikannya sesuai untuk kad kahwin dan sijil penting.

5) Platinum White (310 gsm)

Jenis kertas ini adalah yang termahal berbanding yang lain. Ia mempunyai tekstur yang berkilauan seakan ‘platinum’.

6) Kertas PVC 200gsm

Material tahan lasak, tidak mudah koyak dan kalis air. Amat sesuai untuk kadnama atau poster yang ditampal di luar bangunan. Oleh kerana ia kalis air, ia juga kalis dakwat basah, jadi dakwat yang paling sesuai seperti ballpen atau ‘permanent maker’ digunakan untuk menulis di atasnya.

Serba sedikit pengenalan jenis-jenis kertas yang sesuai untuk kad perkahwinan anda. pilihan ditangan anda mengikut budget yang sesuai.

Di MADS kami membantu anda dalam merealisasikan impian anda untuk servis design dan cetak kad perkahwinan anda.
Pelbagai design boleh buat seperti moden, klasik, trend terini dan bermacam-macam lagi. dapatkan katalog design anda sekarang!

Untuk sebarang bantuan dan tempahan boleh hubungi kami di 03-6092 2814 (Office Hour) / Whatapps: 019-6060332