Advertising Tips

8 TIPS PENTING UNTUK MERANCANG FLYER UNTUK MENARIK PERHATIAN RAMAI ORANG

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Flyer adalah alat pemasaran dan promosi yang berkesan jika ia direka dengan baik dan maklumat yang disampaikan menarik dan pada sasaran. Flyers mesti dapat menarik perhatian ramai orang.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”BERIKUT ADALAH LAPAN TIP REKA BENTUK FLYER YANG BOLEH ANDA IKUTI:” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

  1. Pemilihan warna dan gambar

Sekiranya anda mahukan orang ramai tertarik untuk melihat risalah yang anda kongsi, maka warna yang digunakan mestilah warna yang cerah dan menarik, bukan warna yang membuat orang berasa murung atau tertekan apabila melihatnya. Pilih warna yang berani dan terang supaya orang ramai tertarik membacanya, seperti contoh flyer di atas. Walau bagaimanapun, segala-galanya mesti dilaraskan kembali kepada warna syarikat anda. Jika ia tidak betul, maka anda perlu berfikir lagi. Warna lembut juga tidak menjadi masalah, jika ia sama dengan syarikat anda. Begitu juga dengan gambar. Pilih imej yang benar-benar mewakili produk atau perkhidmatan yang anda perkenalkan. Imej juga mesti kelihatan menarik dan tidak pecah.

  1. Pemilihan perkataan untuk tajuk

Petua untuk merancang risalah seterusnya adalah tajuk. Mengapa? Judul memainkan peranan penting dalam menarik perhatian mereka yang menerima risalah anda kerana tajuk itu adalah penentu sama ada pembaca akan melihat keseluruhan kandungan risalah atau tidak. Sekiranya tajuk itu tidak menarik, orang tidak akan repot membaca kandungannya.

Pilih kata-kata yang dapat menarik perhatian orang dengan cepat. Judul boleh menjadi sesuatu yang luar biasa, unik, provokatif atau mudah diingat.

Titik penting yang seterusnya berhubung dengan tajuk yang diingati adalah bahawa tajuk mesti pendek, terus ke titik (tidak berlegar panjang), supaya apabila orang membaca tajuk, orang segera tahu apa perniagaan atau perniagaan anda.

  1. Jenis dan saiz huruf

Jenis dan saiz surat juga menjadi salah satu perkara penting yang perlu diperhatikan apabila mereka bentuk risalah. Anda tidak boleh menggunakan fon yang terlalu unik yang menjadikannya sukar bagi orang untuk membacanya. Anda perlu melaraskan saiz fon, bergantung pada maklumat yang ingin anda tekankan dan perhatikan oleh semua yang melihat risalah anda.

  1. Terlihat ringkas dan jelas

Jangan membuat flyer yang memuat terlalu banyak informasi sehingga terlihat sangat padat, karena begitu orang melihat betapa banyaknya kata-kata yang termuat di dalam flyer Anda, orang akan malas membacanya.

Jadi, pastikan informasi yang Anda muat adalah informasi yang relevan, singkat namun jelas. Jangan memasukkan segalanya ke dalam satu flyer.

  1. Gunakan simbol, simbol atau pembahagi (jika diperlukan)

Brosur anda mesti disusun dengan kemas supaya orang tidak keliru apabila membacanya. Jika anda ingin berkongsi beberapa idea mengenai satu risalah, maka anda boleh menggunakan simbol, simbol atau pembahagi untuk menjadikannya kelihatan selesa.

 

Anda boleh melihat contoh risalah di atas, dalam bahagian perkhidmatan yang dibentangkan oleh syarikat, jenis perkhidmatan disenaraikan dengan butang bulat yang memudahkan orang membacanya. Begitu juga, maklumat hubungan syarikat dimasukkan ke dalam segi empat tepat.

  1. Pemilihan maklumat yang dikemukakan

Kerana risalah adalah alat promosi, maka anda harus mempersembahkan apa manfaat yang akan diperoleh orang jika mereka memutuskan untuk membeli produk atau perkhidmatan anda.

 

Menyampaikan faedah yang anda tawarkan dalam cara ringkas tetapi jelas dan mudah difahami. Berikan hak dan pantas.

  1. Tahu siapa penonton sasaran

Tentukan penonton sasaran risalah anda dan lakukan penyelidikan terlebih dahulu mengenai sasaran anda, supaya gaya bahasa pembawa sepadan dengan jenis pelanggan yang ingin anda berminat dalam produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan.

  1. Pemeriksaan flyer secara keseluruhan

Tips merancang flyer lepas, tetapi tidak semestinya kurang penting, adalah pemeriksaan menyeluruh. Pastikan semua perkataan dan imej yang disenaraikan di risalah anda adalah betul sebelum anda pergi ke mesin cetak. Sebagai tambahan kepada orang-orang yang memeriksa, ada baiknya untuk meminta beberapa orang untuk membantu anda menjalankan pemeriksaan supaya tidak ada kesilapan yang tersenarai di risalah. Terlalu buruk jika terdapat salah ejaan atau gambar sementara reka bentuk flyer itu sendiri sangat baik.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]